typische Franse uitdrukkingen

Frans in de file

De overvolle E19 richting Brussel dan maar verlaten om via de afrit Mechelen vlotter door te rijden? Illusie, zegt de verkeersjournalist van Radio Première op mijn autoradio, (c’est) chou vert et vert chou! Of met andere woorden, ik mag gerust een alternatieve weg proberen, het maakt geen enkel verschil.  De ene groene kool lijkt op alle andere.

Oké, tijd genoeg dus om me braaf aanschuivend af te vragen waarom het in deze Belgisch-Franse uitdrukking uitgerekend over groene kool gaat.  Hadden cerise rouge et rouge cerise, canari jaune et jaune canari of chocolat chaud et chaud chocolat – de  lijst van  mogelijkheden is echt onuitputtelijk – niet evengoed gekund? Ik twijfel. Kiezen tussen rode kersen, gele kanaries of koppen warme chocolade kan best fijn zijn. Maar groene kolen? Daar word ik niet meteen vrolijk van. Net zo min  als van files.

In Frankrijk gebruikt men een variant.  Om te verwijzen naar twee zaken die ongeveer even slecht of van geringe waarde zijn,  hebben ze het over … mutsen. Witte. Het maakt niet uit wie de muts draagt, het blijft zo lang als het breed is. (C’est) bonnet blanc et blanc bonnet.

Kan je niet kiezen tussen de Frans-Franse of de Belgisch-Franse versie? Doe dan de test. Spreek eerst rustig maar vlotjes de zin c’est bonnet blanc et blanc bonnet uit, en daarna even rustig en vlotjes c’est chou vert et vert chou. En beslis. Of  herhaal de test, eenmaal, tweemaal. De file is nog lang.

4 gedachten over “Frans in de file

  1. een beetje poëzie in de file kan geen kwaad – dus de mooie alliteratie van blanc bonnet en bonnet blanc is veruit te verkiezen! Beter dan de gedachte aan winterse groentegeuren….Fijne rit nog….

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s