Frankrijk

Bibendum lacht even niet

ogallop_nunc_est_bibendum_le_pneu_michelin_d5366398h[1]

Reclame maken voor auto- en fietsbanden met de slogan “Daar drinken we eentje op”? Goed fout lijkt het. Nu. Maar in 1898 vond André Michelin het een prima idee. En de geschiedenis gaf hem gelijk.

Het Michelinmannetje toaste met het Latijnse “Nunc est bibendum”,  en in de geheven coupe zaten … spijkers, bladeren, scherven. Boodschap? “Le pneu Michelin boit l’obstacle” (lees: spijkers, bladeren, scherven) om het rijcomfort te verhogen, dat alles natuurlijk  “à votre santé”.

Het bandenmannetje (ook al een idee van een Michelin, maar dan van broer Edouard senior) kreeg de naam Bibendum en groeide uit tot hét symbool van de bandengigant. Oorspronkelijk woog Bibendum – Bib voor de vrienden –  wel enkele kilootjes meer, hij rookte sigaren en droeg een pince-nez. Niet meteen een moderne look inderdaad. Dus onderging hij in 1998 ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag een make-over, en sindsdien blijft zijn gewicht op peil. Kan ook moeilijk anders, want we zien hem steeds lopend. Mollige Bib is tevreden met zijn bandjes en lacht breeduit!

Maar nu even niet. Vandaag stond immers in de krant dat François Michelin, die 47 jaar lang algemeen directeur van de Franse bandenfabriek was, op 88 jarige leeftijd overleden is. Nos sincères condoléances, cher Bib.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s