culinair

Het suikerbakkersbestand

kerst-411f1a1[1]

Het is maar hoe je het noemt. Tussen Kerstmis en Nieuwjaar nemen velen van ons gewoon enkele dagen vakantie, maar in de politieke en financiële wereld gaat men op reces, en in Frankrijk worden de activiteiten gepland in functie van: voor, tijdens of na la trêve des confiseurs, het suikerbakkersbestand.

Niet dat de confiseurs in die periode hun schorten aan de haak hangen. Ho, ho, ho, neen. Ze draaien desnoods dubbele shiften om ons  – de klanten, met reces dus –  in bûches de Noël, pralines, marrons glacés, macarons, cougnous, fruits confits, truffes au chocolat, cœurs de Nouvel An en andere pâtisseries en friandises te voorzien.

Een slimme uitvinding van de francofone banketbakkers? Allicht, maar ook een Frans historisch feit. In december 1874 geraakten monarchisten, bonapartisten en republikeinen het slechts over één ding eens, namelijk hun debat over de Troisième République tot na Nieuwjaar, opschorten! “Trêve des confiseurs“, spotte de pers, voortbordurend op trêve (de Dieu) (staking van vijandigheden). En het feest kon beginnen.

Of hoe een satirische vondst, met de hulp van bakkers en snoepers, de tand des tijds doorstaat. Moeiteloos.

Joyeuses fêtes!

P.S. Woensdag schreef de Belgische Le Vif :”Trêve des confiseurs: pas de nouvelles actions syndicales avant janvier.” Dan nemen we alvast nog een praline.

Een gedachte over “Het suikerbakkersbestand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s