typische Franse uitdrukkingen

De dahu

images[6]

Heb jij ooit een dahu gezien? Een skischoen van het merk Dahu telt niet, nee. En een verblijf in Chalet Le Dahu of Hôtel Le Dahu reken ik evenmin goed, sorry. Ik bedoel een échte dahu, die lijkt op een berggeit met steenbokhoorns, oren van een sint-bernard, plus een koeienstaart. Die ongelijke poten heeft (de Dahutus Levogyrus met kortere poten aan de linkerkant, of de Dahutus Dextrogyrus met kortere poten aan de rechterkant), en noodgedwongen spiraalsgewijs de berg op- en afrent. Doelwit van menige chasse au dahu, op het programma van toeristische diensten of jeugdkampen.

Al valt dat jagen wel mee. La chasse au dahu is – net zoals la chasse aux oeufs met Pasen of la chasse aux champignons in de herfst –  een ‘zachte’ jacht. Vaak komt het neer op een speurtocht vol wilde verhalen, in bossen of bergen, die vrolijk eindigt bij pot en pint. La chasse au dahu zou teruggaan op een oude Franse sage, die in de 19e eeuw heropleefde dankzij de bergbewoners die de steedse toeristen op die manier voor de gek hielden. Met ons lukt dat natuurlijk niet meer (nu).

Als je desondanks alsnog hoopt een dahu te vangen, beveel ik de proefondervindelijk bewezen, aloude tactiek aan: 1. trek de aandacht van de dahu zodanig dat 2. deze zich nieuwsgierig omdraait en 3. valt. 4. Vang hem onderaan de berg op, in een juten zak. Gelukkig heb je nog even de tijd. Het jachtseizoen voor de dahu opent pas op 29 februari, en loopt tot 1 april.

Bonne chasse!

images[2]

P.S. De tekening helemaal bovenaan komt uit een reportage die Juliette Bailly en Isabelle Fourcrier maakten voor het programma Karambolage (Arte).

2 gedachten over “De dahu

  1. In het vroege voorjaar van 1998 hebben wij zo’n dahu gezien in de buurt van Aubrac, in het Centraal Massief. Het dier had één poot gebroken, de lange achteraan. Vanuit de uiterst oncomfortabele, scheve houding waarin het daardoor uiteindelijk terecht gekomen was, keek het smartelijk naar ons op. Fluiten, om het de kloof te doen in tuimelen, hielp niet, want het arme dier was volledig geïmmobiliseerd.Toch bleek de dahu ‘anderendaags ’s morgens, toen wij nog eens een kijkje gingen nemen, verdwenen. In het naburige dorp waar wij logeerden, had niemand iets opgemerkt.

    Like

    1. De kloof te doen intuimelen?? En dan langzaam en hulpeloos omkomen van honger en dorst?? Vreselijk. Misschien kan Gaia een oproep doen voor de redding van het fabelachtige dier?

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s