Trucs et astuces

Vooruit achteruit

winteruurdekat[1]

Wat wordt het dit weekend, een uurtje langer slapen of een uurtje vroeger opstaan? Stripfiguur Le Chat van Belgisch tekenaar Philippe Geluck kiest het eerste, want:”En octobre, on recule les aiguilles, en avril, on les avance.” Leuk geheugensteuntje – je bent nu eenmaal fan van Le Chat of niet –  al ontlokt zijn ezelsbruggetje ook veel scherpe noten.

Critici merken fijntjes op dat niet alleen in octobre, maar ook in septembre, novembre én décembre de letters RE voorkomen. Om vervolgens langs de neus weg toe te voegen dat de zomertijd in maart begint … en niet in april. Philippe toch, waar zat je met je gedachten?*

Taalpuristen huiveren dan weer voor het besmettingsgevaar van ‘heure’ in ‘changement d’heure’ en ‘passage de l’heure d’été à l’heure d’hiver’: winteruur en zomeruur mogen dan, naar Frans voorbeeld, standaardtaal zijn in België, toch verkiest men in het hele taalgebied wintertijd en zomertijd! Uurwerkliefhebbers ten slotte griezelen bij de formulering ‘on recule les aiguilles’: wijzers terugdraaien is nu eenmaal slecht voor de mechanismes.

Begeeft het geheugensteuntje van Le Chat het onder zoveel commentaar? Kom, we nemen meteen de proef op de som. Mogen we nu in de nacht van zaterdag op zondag een uurtje langer slapen of niet … ? Aha, het gammele ezelsbruggetje is dus toch stevig genoeg.

Slaap lekker (langer) 🙂

 

* Waarschijnlijk zat hij met zijn gedachten in het jaar 1978? Philippe Geluck werd geboren in 1954, de stripreeks Le Chat in 1983. 1978 was het enige jaar in die tijdspanne waarin de zomertijd op 2 april, en de wintertijd op 1 oktober begon (bron: Historique des changements d’heure).

3 gedachten over “Vooruit achteruit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s