Boeken

Langzaam lezen

images[6]

Sommige titels laten je jarenlang koud, alle verplichte schoollectuurlijsten, mooie heruitgaven of film- en tv-bewerkingen ten spijt. Totdat je in een doos oude boeken op de bewuste pocket stoot en beseft: nu of nooit.

Elke avond lees je een hoofdstukje. Bedachtzaam, als een fijnproever. Je hoort jezelf de bladzijden omslaan, je ruikt het oude papier, en na een half uurtje baken je het verhaal met de bladwijzer af. Wordt vervolgd. Morgen.

Le lion van Joseph Kessel speelt zich af in een wildreservaat, met de besneeuwde Kilimanjaro op de achtergrond. De ik-verteller is er te gast bij het directeursgezin, en ontdekt hoe passie voor een leeuw maar ook angst voor de wildernis hun doen en laten bepalen. De komst van de Masaï brengt een spannend crescendo op gang dat in een noodlottige ontknoping uitmondt.

Joseph Kessel regisseert zijn roman als een film, met afwisselend actie, dialogen en poëtische evocaties van de natuur die als het ware vragen om herlezen te worden. Hij legt een rustig leesritme op via de tweedelige structuur en de korte hoofdstukken, en zet aan tot reflectie met symbolische en maatschappijkritische toetsen. Maar bovenal vertelt hij een prachtig verhaal, dat sommigen tot tranen toe ontroert.

Herlezen, traag lezen, reflecteren voor meer impact en diepere beleving, is het dat niet waar het in de nieuwe ‘Slow Reading’-trend om draait? Langzaam lezen is goed voor je brein, schrijft de Washington Post, en vermindert stress. Het is vooral goed voor hart en ziel, daarvan levert het lezen van Le lion van Joseph Kessel een overtuigend bewijs.

Lees ook Een goed ‘Frans’ boek 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s