geschiedenis

De juffertjes met de rode pompons

cms-sh-marin[1]

Hoe herken je een matroos van de Franse Marine? Aan de rode pompon op zijn pet. Leuk weetje, hoor ik je denken, maar wat dan nog? Wel … .

Zo’n frivole pompon rouge   al zijn er strikte voorschriften: diameter 8 cm, hoogte 25mm, gewicht 14,1 en geen gram meer, kleur meekraprood (rouge garance)   geeft natuurlijk aanleiding tot vele, echte en verzonnen, verhalen.

Zo wil de legende dat een matroos, die in de houding sprong om keizerin Eugénie aan boord van zijn schip te begroeten, zijn hoofd stootte; de keizerin gaf hem haar kraakwitte zakdoek, die terstond rood kleurde, et voilà, de pompon national was geboren! Of nog, de pompon porte-bonheur aanraken zonder dat de matroos in kwestie het merkt, brengt één dag geluk; merkt hij het wél, dan ben je hem een kus verschuldigd (misschien ook een meevaller, al naar gelang de matroos).

Het verhaal van de juffertjes* met de rode pompons echter, is geen verzinsel. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, meer bepaald in oktober 1914, kwamen Franse soldaten de Belgische troepen versterken. Omdat de meeste van deze, overwegend Bretoense, fusiliers marins piepjong waren, kregen ze al gauw de bijnaam les demoiselles aux pompons rouges. Duizenden sneuvelden in de Ijzerslag, en tot op vandaag leeft hun bijnaam voort als heldennaam.

Zo heeft die pompon rouge toch ook iets met ons geluk te maken. Of hoe een luchtig weetje een historisch, scherp kantje kan hebben.

* zo staat het in een ontroerend Nederlands gedicht uit 1917, Van Daan Boens  ‘Les demoiselles au pompon-rouge (Herinnering aan Diksmude)’. In oktober 2014 verschijnt het boek ‘Les demoiselles aux pompons rouges. La résistance des fusiliers marins à Dixmude’, van Benjamin Messieu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s