Toerisme

Paris vs New York

17creature

Twee voorbeelden selecteren uit de prachtige reeks Paris versus New York is aartsmoeilijk, tijdrovend – ze allemaal opnieuw bekijken doe je sowieso – maar ook puur plezier. Deze tekeningen spreken. Une image vaut mille mots, inderdaad.

Graficus Vahram Muratyan stelt zijn werk voor als een “vriendelijke, visuele wedstrijd tussen twee steden”. Het project ontstond toen hij als liefhebber van Parijs door de straten van New York wandelde. Hij verwerkte details, clichés en tegenstellingen tot illustraties, publiceerde deze eerst op zijn blog (meer dan 6.000.000 hits) en daarna, in 2012, als pocket en hardcover.

De platen bekijken – neem een kijkje op zijn site, of beter nog, koop het boek – is als bladeren in een reisgids; je herkent veel, maar je doet ook nieuwe ideeën op. Zoals de Coulée Verte in Parijs en de High Line in New York.

48reinvention[1]

Beide parken zijn aangelegd op het viaduct van een voormalige spoorweg. De Coulée verte (of Promenade plantée), 4,5 km lang, strekt zich uit van de Bastille tot aan het Bois de Vincennes en diende als inspiratiebron voor de New Yorkers bij de herinrichting van hun High Line (2,2 km lang in het westelijke deel van Manhattan), in 2009.

Muratyan noemt deze afbeelding La Réinvention. Het zou de ondertitel kunnen zijn van de volledige serie: Paris versus New York, La Réinvention.

 

4 gedachten over “Paris vs New York

  1. Het mag een keer gezegd: je posts zijn kleine juweeltjes. Originele invalshoek telkens, informatief, fijne humor ertussen geweven, actueel, knap geschreven. Ik lees “Andere taal” elke week met belangstelling.

    Like

    1. Beste René, ik ben het volledig met je eens! ik zou wel elke week een positieve reactie kunnen/willen sturen, maar dan klinkt het op de duur “parti pris”, hè? Lucrèce Maeckelbergh

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s