Trucs & Astuces

Wie wint het WK: le, la, les of l’?

equipesdumondial2014[1]

Franse namen van landen beginnen meestal met le, la, l’ of  les. In voetbaluitslagen  –  Belgique – Algérie*: 2-1 :)),  Australie – Pays-Bas*: 2-3  –   of andere opsommingen heb je daar geen last van. Maar zodra je iets meer over een land kwijt wilt in een zin, moet je beslissen welk lidwoord en welk voorzetsel je gebruikt. Geen ontkomen aan.

Gelukkig is de algemene regel simpel: landen (staten, continenten) die eindigen op -e beginnen met la. De overige nemen le of les landen met als eerste letter een klinker zijn tevreden met l’.

Dus: le Brésil, la Croatie, le Cameroun, l’Espagne, les Pays-Bas, le Chili, l’Australie, la Colombie, la Grèce, la Côte d’Ivoire, le Japon, l’Uruguay, le Costa Rica, l’Angleterre, l’Italie, la Suisse, l’Equateur, la France, le Honduras, l’Argentine, la Bosnie-Herzégovine, l’Iran, le Nigéria, l’Allemagne, … Portugal, … Ghana,  … Etats-Unis, … Belgique, … Algérie, … Russie, … Corée du Sud.

Voilà. Kleine inspanning, groot effect.

Wat zeg je? Mexico ontbreekt? Le Mexique is inderdaad de enige uitzondering, in La Coupe du Monde 2014 welteverstaan. Andere buitenbeentjes zijn Le Zaïre, le Cambodge, le Mozambique, een paar lidwoordloze landen (Israël bv.) en eilanden (Cuba bv.). Maar vermits ze nú niet meespelen, maken ze het ons niet moeilijk.

Nog even signaleren dat je bij landen die eindigen op -e én landen die beginnen met een klinker en gebruikt (en Belgique, en Iran), en bij de andere landen au(x) (au Ghana, aux Pays-Bas).

Wel,  wie wordt WK-Voetbalkampioen 2014: le …, la…,  les … of l’… ? Laat de pronostieken maar komen! 

* aka #belalg en #auspay in twitterland

8 gedachten over “Wie wint het WK: le, la, les of l’?

      1. Idd! Deemoedig buig ik het hoofd – had op onze noorderburen ingezet! Op ‘les’ dus. Maar toegegeven, Erik Devlies heeft het gehaald met l’Allemagne. Met Argentina had hij ook gelijk gekregen toch. Op twee paarden gewed? Neen, zegt hij, lees ik hier. Voor hem laat ik 99 Luftballons op …

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s