typische Franse uitdrukkingen

Gelukstanden

dents-de-la-chance_540189[1]

Wat hebben Brigitte Bardot, Lara Stone of nog Ronaldo met elkaar gemeen? Wel, diastema, of gewoon gezegd: een spleetje tussen de voortanden.

Je hebt gelijk. Op zich is dit feit niet voldoende interessant om je van je werk af te houden, ware het niet dat de Fransen er een knappe uitdrukking voor hebben, namelijk, dents du bonheur. Mooi toch?

Waar de term vandaan komt is niet duidelijk, maar het zou iets te maken kunnen hebben met munitie. Ten tijde van Napoleon hadden de soldaten op het slagveld,  met het musket in de éne en het munitiepatroon in de andere hand, weinig andere keuze dan de papieren huls open te scheuren met hun tanden, althans volgens Alain PIGEARD en Jean DIF. En, zo gaan ze voort, wie een slecht gebit had ging er onverbiddelijk uit. Afgekeurd voor de dienst.

Al bij al zo slecht niet, die slechte tanden. Eerder een imperfectie met perfect gevolg. Hoe dan ook, het verhaal wil dat tóen de uitdrukking dents du bonheur of dents de la chance geboren werd.

Moderedacteurs van nu schrijven dat het gelukbrengende spleetje tussen de voortanden  – net als (schoonheids)vlekjes, sproetjes, kuiltjes –  een mens een stuk aantrekkelijker maakt. Dents du bonheur, taches de beauté, taches de rousseur en niet te vergeten fossettes: een absolute must voor elke Miss (en Mister) in spe!

Jane Birkin, Yannick Noah en Madonna liggen er niet wakker van. En ijsman Ötzi? (Ja Ötzi, de ijsmummie uit het Ötztal.) Evenmin. Zijn dents du bonheur brengen hem al eeuwenlang een gelukkige slaap. Maar of het hem mooier maakt … ?

 

4 gedachten over “Gelukstanden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s