taaltips Frans

5 argumenten pro Duolingo

Duolingo_banner[1]

Ooit nog Italiaans willen leren? Nooit tijd om je Duits bij te spijkeren? Dringend je Franse basiskennis moeten opfrissen? Dan is de populaire internettaalcursus Duolingo misschien toch iets voor jou. Hier volgen 5 redenen om het alsnog zélf te proberen.

  1. Het is leuk.                                                                                                                               Duolingo is een online taalcursus of taalapp die je, vermomd als  taalspelletje, zo lang mogelijk aan het oefenen wil houden via allerlei trucs en beloningen. Wat wil je nog meer?
 1. Het is op maat.                                                                                                                     Aha, jij wil niet starten op niveau 0 zoals iedereen? Geen probleem, zolang je maar eerst in een test bewijst dat je een hoger niveau aankunt.
 2. Er is een taalcoach.                                                                                                         Meneer de Uil, je immer enthousiaste taalcoach, weet dat voornemens fragiel zijn en port je daarom af en toe per mail aan om verder te werken.
 3. Het is doordacht.                                                                                 Alle taalbouwstenen komen aan bod. Je oefent grammatica en woordenschat, leest, luistert, schrijft en (facultatief) spreekt antwoorden in op basis waarvan Duolingo je uitspraak beoordeelt. Maak je een fout, dan is er feedback. Voor wie zaken wil uitdiepen is er extra grammaticale informatie beschikbaar.
 4. Het is gratis.                                                                                                                            Luis von Ahn, de bedenker van Duolingo, legt in een grappige presentatie op TEDxTALKS uit hoe dat mogelijk is dankzij crowdsourcing: de gebruikers helpen mee het internet te vertalen.

Duolingo bestaat voor Frans, Duits, Italiaans, Spaans en Portugees, vanuit het Engels, en omgekeerd. Onlangs is er een Nederlandse versie voor het Engels bijgekomen; voor de andere talen blijft het behelpen met brontaal Engels. Toegegeven, soms moet je je Engels bijschaven om te kunnen scoren voor die andere taal die je eigenlijk aan het oefenen bent. Maar hé, 2 talen leren in de plaats van 1? Volledig gratis? It’s a bargain.

P.S. Vandaag 9 maart 2015 meldt Taalpost n° 1671  het volgende: “Al 70 miljoen mensen hebben Duolingo geïnstalleerd, een app waarmee je gratis een andere taal kunt leren. Het Nederlands zit daar ook bij. (Bron: The Guardian)”

14 gedachten over “5 argumenten pro Duolingo

  1. Beste,
   Op het openingsscherm van Duolingo zie je bovenaan, links naast je profiel, een vlag staan. Als je daarop klikt verschijnt naast de eventuele andere cursussen die je al volgt ‘Add a new course.’ Klik hierop, en kies daarna “French for English speakers”. Je kan de Franse cursus ook bereiken via de link https://www.duolingo.com/course/fr/en.
   Spijtig genoeg biedt Duolingo nog niet de mogelijkheid om Frans te leren vanuit het Nederlands, maar – in afwachting- is de Engelse versie zeker het proberen waard. Bon courage 😉

   Like

  1. Dag Angélique, ik ben geen duolingo-expert hoor, maar ik vermoed dat je pas naar een ander niveau of item kunt overgaan als je alle vorige stadia doorlopen hebt .. noem het zachte dwang om te blijven oefenen tot je het echt volledig onder de knie hebt. Volhouden dus en succes!

   Like

 1. Ik volg Spaans via Duolingo, maar hoe voeg ik een extra account toe zodat mijn vriend ook een taal kan beginnen? Ik zie niet hoe je kan inloggen met een andere persoon. Kan iemand me helpen?

  Like

  1. Hallo, ik ben geen Duolingo-expert, maar voor zover ik weet is je account gekoppeld aan je emailadres. Inloggen voor een andere persoon (op hetzelfde emailadres) kan dus niet. Maar je kan wel een andere taal beginnen, op je eigen account, onder je eigen naam. Succes!

   Like

 2. Hoe maak ik een 2de profiel aan, ikzelf volg Spaans via Duolingo. Mijn vriendin wil Engels leren maar waar en hoe maak ik een nieuw profiel aan? Help aub.

  Like

  1. Dag Kat, zoals ik op de vorige vraag antwoordde, ben ik geen Duolingo-expert, maar voor zover ik weet is je account gekoppeld aan je emailadres. Inloggen voor een andere persoon (op hetzelfde emailadres) kan dus niet. Maar je kan wel een andere taal beginnen, op je eigen account, onder je eigen naam. Succes!

   Like

 3. Ben woonachtig in Spanje doe nu duo lingo Engels-Spaans. Wat heel goed gaat maar is er ook een versie van Nderlands – Spaans.
  Ik vind het enorm leuk om te doen gelukkig heb ik 1 jaar Spaanse les gevolgt maar het is gewoon zo leuk leren.
  Denk dat ik eind dit jaar wel aardig mee kan praten dank jullie wel. Vgt Paulina

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijn eerste poging Spaans te leren was in Spanje met een Nederlandse groep en Nederlandse lerares. Het ging erg goed. We leerden ook veel grammatica.
  Toen ik aan Duolingo begon was er alleen de mogelijkheid om het uit het Engels te leren.
  Ik was blij de grammatica enigszins te beheersen. Het lijkt me anders erg verwarrend.
  Er zijn ook veel woorden in het Engels met een duidelijke Latijnse afkomst.
  Verder is het
  vaak eenvoudiger de verschillende verledentijden uit het Engels te leren. De zins vormen komen meer overeen.
  Je moet Engels wel heel goed beheersen om dat te kunnen doen.
  Succes! Ik blijf oefenen. WEIA

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s